Close
I CAN Wounded Warriors Cycling Team 7207 RR te Zutphen
06 13 34 59 99 info@wwcyclingteam.nl

Het is zaterdag 19 januari 2019. De temperatuur zal vandaag niet ver boven het vriespunt uitkomen en de wind voelt gemeen koud uit oost-noordoostelijke richting. Fantastische omstandigheden om eens een ijsbad te nemen..

Dankzij een bijdrage vanuit RIDE2LIVELIFE hebben wij deze workshop kunnen organiseren en volgen. Instructeur John Visser van InnerCore Trainingen kwam met al zijn kennis er ervaring naar het Twentse Hengelo om ons in het kantoor van Coöperatie Licent kennis te laten maken met de Wim Hof Methode.

Feest!

We hebben een jarige in ons midden: Iwan blaast vandaag 48 kaarsjes uit. Na lang twijfelen heeft hij het aangedurfd om zichzelf deelname aan de workshop Wim Hof Methode (WHM) voor zijn verjaardag te geven.

Waar gaat het eigenlijk over?

Vandaag zullen we kennismaken met de WHM. Wim Hof… voor wie hem niet kent: Jarenlang werd hij als een soort circusact weggezet; als iemand die ‘een leuk kunstje kon’ door onder extreem koude omstandigheden normaal te functioneren en topprestaties neer te zetten.

Hij zwom meters onder poolijs door, liep een halve marathon boven de poolcirkel in temperaturen tussen de -20 en -30 graden slechts gekleed in een korte broek en beklom in dezelfde outfit (met sandalen) de Mount Everest tot een hoogte van 7.400 meter tot hij deze poging moest staken omdat zijn tenen waren bevroren.

Zijn overtuiging en doorzettingsvermogen hebben de mondiale wetenschap versteld doen staan: Wim Hof heeft aangetoond dat een mens in staat is om actief het autonome zenuwstelsel te beïnvloeden, iets dat voor onmogelijk werd gehouden.

De Wim Hof Methode

De WHM bestaat uit een combinatie van drie basiselementen die elkaar nodig hebben en versterken:

Ademhaling

Door middel van ademhalingstechnieken kan het zuurstofpercentage in het lichaam worden verhoogd en wordt meer co2 afgevoerd. Het resultaat hiervan is een (direct meetbare) verlaging van de Ph-waarde (verzuring). Dit leidt tot onder meer betere fysieke prestaties en een vlotter herstel.

Focus

Het moeilijkste onderdeel van de methode om te leren. De mens beperkt zich het meest door zichzelf ‘wijs te maken’ dat het bepaalde dingen niet kan. Door succeservaringen en een sterke focus kun je meer dan je voor mogelijk houdt en kun je telkens een stapje verder voorwaarts zetten.

Koude

Met behulp van de koude-training stimuleer je je lichaam om aan het werk te gaan; door de kou vernauwen de bloedvaten waardoor het hart harder moet pompen om het lichaam van bloed te voorzien. Kou zorgt voor een fitter gevoel en draagt bij aan het opbouwen van bruin vet, een gezonde vetsoort die het lichaam helpt de temperatuurhuishouding te verbeteren.

De workshop

Tijdens de workshop viel vooral op dat ‘onze mensen’ het moeilijk vinden ontspanning te vinden die nodig is voor de ademhalingsoefeningen. Door de PTSS staan zij constant ‘op scherp’ om zodoende meteen te kunnen reageren op onverwachte gebeurtenissen.

Wonderlijk genoeg lukte het uiteindelijk iedereen om zich (binnen zijn eigen mogelijkheden) over te geven en vertrouwen te hebben in de situatie, waardoor iedereen de sensatie van de ademhalingsoefeningen kon ervaren.

Na de lunch ging het theoretische gedeelte verder waarin uitgebreid werd uitgelegd welke effecten de WHM op het lichaam en de geest hebben.

Eerder die ochtend was buiten het bad al volgelopen met koud water, dat dus de hele dag in de schaduw met een temperatuur rond het vriespunt op ons had staan wachten. Tegen 15.30/16.00 uur hebben we hier nog eens 100kg ijs bij ingegooid om er een ‘lekker koud badje’ van te maken. Dit bad heeft zo ongeveer een half uur gestaan om het ijs zijn werk te laten doen en de temperatuur van het water te laten dalen.

Daar gingen de deelnemers, gehuld in zwembroek met de handdoek onder de arm naar buiten voor het hoogtepunt van de dag: het ijsbad.

Onder begeleiding van John werd degene die aan de beurt was gecoacht en herinnert aan de instructies die wij eerder hadden ontvangen om op een verantwoorde manier tot de schouders aan toe in het ijswater te zakken.

De focus staat goed, verstandelijk vermogen en instinctieve reactie zijn op elkaar afgestemd, twee voeten stappen het bad in, de focus blijft en de deelnemer draait een kwartslag om zich vervolgens tot aan de kin in het water te laten zakken. Wat volgt is de uitdaging om de ademhaling en hartslag onder controle te krijgen en te houden. Dat duurt bij de een iets langer dan bij de ander maar iedereen slaagt er in om deze controle over het lichaam te krijgen en geloof het of niet, maar op het moment dat dit is gelukt voelt de kou comfortabel en lukt het ons om onze ‘innerlijke warmte’ te vinden en aan te spreken.

Wie had dat ooit vooraf kunnen bedenken… Wat een overwinning en wat een (succes)ervaring. IJSKOUD GEWELDIG!

2 Reacties

 • Harry Geplaatst 28 januari 2019 14:44

  Ik vond het een superervaring en vond het geweldig dat ik bij de groep aan heb mogen sluiten. Geweldig om met jullie op te mogen trekken. Respect voor jullie allen.

  • WW Cycling Team Geplaatst 8 februari 2019 09:04

   Hoi Harry, het was leuk om je er bij te hebben! Wellicht kunnen we in de toekomst nog eens iets voor elkaar betekenen 🙂
   Groeten, Danny.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer de cookies om de inhoud te tonen.

X

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies. Dit doen wij om de functionaliteiten op deze website mogelijk te maken, om inzicht te verkrijgen in het bezoekersgedrag. Door op ‘OK’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies zoals omschreven in onze Privacy- en Cookie verklaring