Close
I CAN Wounded Warriors Cycling Team 7207 RR te Zutphen
06 13 34 59 99 info@wwcyclingteam.nl

Sinds 2014 is oud-wielrenner Bart Voskamp ambassadeur van het Cycling Team van Wounded Warriors. Toen hij voor de functie gevraagd werd, hoefde hij niet lang na te denken: “Ik heb veel respect voor militairen en het belangrijke, maar gevaarlijke werk dat zij doen. Natuurlijk had ik wel eens iets gehoord over PTSS. Niet alleen omdat mijn vrouw voor het tijdschrift ‘Checkpoint’ schrijft, maar wat op mij ook enorme indruk maakte was de documentaire “groetjes uit Libanon” uit 2009. Die jongens gingen daar heen om mensen te helpen, en als je dan ziet wat voor enorm grote impact hun werk jaren later kreeg op hun persoonlijke leven, maar zich ook als een olievlek uitbreidde in hun sociale omgeving, dan is dat best heftig. En het kan iedereen overkomen. PTSS is onderbelicht maar vaak erg dichtbij.” Voskamp, die als ‘meesterknecht’ van Jeroen Blijlevens al aantoonde de kracht in zich te hebben om anderen beter te maken, erkent dat een topsporter over het algemeen vooral met zichzelf bezig is. “Tijdens de oorlog in Joegoslavië was ik net aan het begin van mijn profcarrière dus ik heb lang niet alles gevolgd destijds. Maar toen ik in Italië was tijdens de Tirreno Adriatico realiseerde ik me wel degelijk dat het allemaal wel érg dichtbij was. Topsport is egoïsme, maar als je ouder wordt zie je sommige dingen toch anders. Dus toen ik gevraagd werd om ambassadeur te worden was mijn reactie: ‘Als ik iets kan betekenen, dan graag’.”

Voskamp (1968) heeft privé ook aan den lijve ondervonden wat de helende werking van sporten precies inhoudt: “Je draagt iets mee in je hoofd waar je wellicht liever niet over wilt praten. Maar toch is dat praten belangrijk, het hoort erbij. En je hoofd leegfietsen is altijd goed bij stress. Eerst moet je dat drempeltje over, want je hebt vaak geen zin en genoeg smoesjes om niet de deur uit te gaan. Maar als je dan toch gaat, heb je na een uur vanzelf weer een liedje in je hoofd. En vervolgens ben je dan toch weer blij en trots op jezelf dat je dat drempeltje genomen hebt. Sport werkt genezend, daar ben ik van overtuigd!”

Als ambassadeur heeft hij uiteraard al meegefietst met het Cycling Team. Ook hield hij toespraken voor Wounded Warriors en promoot hij ze als het kan en past. Daarnaast is er veel overleg met het team over onder andere kleding en sponsoring. “Als ik kan, dan ben ik erbij”, aldus Voskamp.
Een mooi voordeel is dat Voskamp momenteel werkzaam is bij het kledingmerk Bioracer. Als renner was hij al gecharmeerd van de kwaliteit van deze kleding: “Het is écht het mooiste product dat er is. Ik ben er als renner mee opgegroeid en sinds 2009 werk ik daar 5 dagen per week. Het mooie is ook dat er overeenkomsten zijn tussen de missie van Bioracer en die van WWNL: Bioracer heeft als slogan ‘de mens is de maat der dingen’ en Wounded Warriors stelt in haar visie de mogelijkheden van het individu centraal. Dat loopt parallel, we kunnen met onze inzet álle doelgroepen en alle sportdisciplines bedienen.” (PvD)

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met (*)

Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer de cookies om de inhoud te tonen.

X

Op onze website wordt gebruik gemaakt van cookies. Dit doen wij om de functionaliteiten op deze website mogelijk te maken, om inzicht te verkrijgen in het bezoekersgedrag. Door op ‘OK’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van deze cookies zoals omschreven in onze Privacy- en Cookie verklaring